Diving Club

More Website Templates @ TemplateMonster.com. August20, 2012!

IZLETI - ŠTO POSJETITI

GRAD SPLIT (8 km udaljen od Ville Kamelija) - glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije. Grad Split je s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, povijesnih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mjesto zauzima čuvena Dioklecijanova palača koja čini srž sadašnjeg grada Splita, dio svjetske baštine UNESCO-a, posjeduje atraktivnosti, toplinu bogatstva suvremenoga mediteranskoga grada. Ovo je vječno mlad grad koji živi svojim usporenim ritmom na koji se lako priviknuti.
Prvi stanovnik ovoga grada bio je car Dioklecijan koji je tu dao sagraditi danas poznatu Dioklecijanovu palaču. Osim Dioklecijanove palače u Splitu se nalaze brojni povijesni spomenici  kao što su Željezna vrata (jedino je kroz ova vrata kolao život svih 17.st.), Zlatna vrata (kroz njih je car Dioklecijan kročio u palaču 01. Lipnja 305.g.), Srebrna vrata (skromnije su dekorirana od zlatnih, a svoju slojevitu povijest okitili su najvećim katoličkim događajem splićana, papa Vojtila je svojim papamobilom prošao kroz njih), Mjedena vrata (u cijelosti se razlikuju od ostalih triju, a u prošlosti su osiguravala bijeg morem u slučaju napada na palaču), katedrala Sv. Duje (katedrala za sjedište ima najstariju građevinu u Europi a to je mauzolej cara Dioklecijana), peristil (bio je namijenjen caru Dioklecijanu gdje mu se puk klanjao i ljubio krajeve njegova plašta), podrumi (najbolje očuvani antički kompleks a funkcija im je bila izdignuti prostore careva stana), vestibul (staro carsko predvorje), benediktinski samostan Sv. Eufemije (prva je sagrađena predromanička crkva Sv. Eufemije uz same zidine palače u 11.st.), kapelica Sv. Martina iznad zlatnih vrata, kasnoantička crkvica Sv. Teodora iznad željeznih vrata  te mnogi drugi kulturni spomenici.

SOLIN (10 km udaljen od Ville Kamelija) - Solin, kolijevka antičke i starohrvatske povijesti, smješten na rijeci Jadro, koju nazivamo hrvatskim Jordanom i populacijski najmlađi grad u Republici Hrvatskoj, grad je koji krije bogatu kulturnu i prirodnu baštinu što ga čini zanimljivom turističkom destinacijom.
U njemu se nalazi najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj koje je utemeljila kraljica Jelena prije više od tisuću godina, čija crkva čuva njezin nadgrobni natpis, a kojeg je 1998. pohodio sv. otac Papa Ivan Pavao II.

U njedrima Solina krije se antička Salona, nekad glavni grad rimske provincije Dalmacije i najveći arheološki park u Hrvatskoj, o čijoj veličini svjedoče impozantne zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, amfiteatar i groblja sa salonitanskim mučenicima (Manastirine, Kapljuč, Marusinac), grad s preko 60 000 stanovnika i prema legendi rodno mjesto cara Dioklecijana.

Osim Salone, Vaši domaćini rado će Vam pokazati i ostatke Gradine iz turskog vremena, Gašpine mlinice iz 18. st., u kojoj posjetitelji mogu uživati u razgledu mlina i starih alata te Šuplje crkve, krunidbene bazilike Kralja Zvonimira, u kojoj se kralj Zvonimir 1076. krunio za kralja Hrvatske i Dalmacije kao i najveći morski akvarij u Hrvatskoj smješten na poluotoku Vranjicu (www.aquariumsplit.com)

KLIS (19 km udaljen od Ville Kamelija) - Brdo Klis veza je između planine Mosor na istoku i Kozjaka na zapadu. Kroz povijest bio je meta mnogim narodima, od Ilira i Mletaka pa sve do Turaka koji su ga smatrali vratima Dalmacije, otvorenim putem prema staroj Saloni i Splitu. Na vrhu brda stvaralo se naselje koje su kasnije Turci utvrdili. Poznata Kliška tvrđava simbol je mjesta, ali i otpora ujedinjenih Dalmatinaca u borbi protiv Turaka. Klis i danas predstavlja sponu između mora i Zagore jer njime prolazi i stara i nova cesta prema unutrašnjosti Hrvatske.

TROGIR (30 km udaljen od Ville Kamelija) - Trogir se smjestio u središtu Dalmacije, na Jadranskoj obali. Blizina splitskog aerodroma (5 kilometara) i blizina autoceste (samo 15 kilometara) čine Trogir i okolne luke i otoke nezaobilaznu destinaciju tijekom vašeg posjeta Dalmaciji.
Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova luka omiljena je destinacija nautičarima diljem svijeta. Brojne znamenitosti nalaze se u radijusu od svega nekoliko stotina kilometara od Trogira, poput gradova Dubrovnika, Šibenika i Zadra, kao i neki od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova.
Trogir su osnovali grčki kolonisti još u 3.stoljeću prije Krista. Kroz stoljeća su ga prisvajali Rimljani, Bizant, Mađari, Venecija i Napoleon. Kulturni, humanistički i graditeljski procvat doživljava u srednjem vijeku kad se podizanjem gradskih zidina i kule na antičkoj jezgri oblikuju njegovi temeljni obrisi, a brojne građevine iz romanike, gotike i renesanse priskrbile su mu titulu najočuvanijeg romaničkogotičkog grada u centralnoj Europi, zbog čega ga je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine.

GRAD OMIŠ (15 km udaljen od Ville Kamelija) - Omiš je slikoviti grad istinskog mediteranskog ugođaja na ušću rijeke Cetine. To je grad Festivala dalmatinskih klapa, grad kojim su vladali omiški gusari više od 2 stoljeća (od 1221. g. do 1444. g.) te grad pored kojeg se razvila drevna Poljička Republika - prva takva u Europi. Omiš se nalazi u srcu Dalmacije između turističkih centara Splita i Makarske. Poslije burne i zanimljive povijesti od antičkih vremena te srednjovjekovne neosvojive tvrđave omiških gusara, postao je turističko središte rivijere iznimne ljepote.

Tijekom stoljeća rijeka Cetina, na svom 102 km dugom putu do mora, usjekla je veličanstveni kanjon. Svojim gromoglasnim hukom donosila je snagu koja je pokretala mlinska kola, a zatim nalazila svoj smiraj u dodiru s morem.
Nesvakidašnji doživljaji koji se dugo pamte na jednoj od najljepših rijeka Hrvatske postali su prepoznatljiv športsko-avanturistički i ekološki sinonim grada Omiša, a ujedno i novost u turističkoj ponudi Dalmacije.

GRAD MAKARSKA (45 km od Ville Kamelija) - je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja privlačno zbog svojih i prirodnih i klimatskih karakteristika te raznolike turističke ponude. Ona je jedan od najljepših bisera hrvatskog Jadrana i središte područja poznatijeg pod imenom Makarska Rivijera. Leži u podnožju Biokova, a sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restoranima, trgovinama itd. Prvi poznati stanovnici Makarske su bili Iliri. Prvi spomen antičkog naselja Inariona dolazi u prvoj polovici 4. stoljeća. U aktima salonitanskog sabora 533. godine navodi se Mucurum kao mjesto u kojem je utemeljena biskupija. Ovaj grad je prošao dug povijesni put i suprotstavio  se mnogim osvajačima, da bi danas slovilo kao jedno od najljepših odredišta na Jadranu. Ovaj grad krasi nekoliko povijesnih znamenitosti i par muzeja. Ukoliko želite saznati nešto o povijesti Makarske posjetite franjevački samostan (u svojim prostorima čuva pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakološki muzej i Institut „Planina I More“), crkvu Sv. Marka, crkvu Sv. Petra, gradski muzej i crkvu Sv. Filipa.

SREDNJODALMATINSKI OTOCI - Brač, Šolta, Hvar i Vis pripadaju skupini srednjodalmatinskih otoka gdje postoji primorska kultura življenja, a povijest i kulturno naslijeđe ovog prostora seže sve do antike. Svojom prirodnom ljepotom i turističkom ponudom mame mnoge turiste. Pogledajte vozni red trajekata do otoka - www.jadrolinija.hr

Otok Brač je najveći dalmatinski otok, a treći po veličini u Hrvatskoj. Brač je poznat je po predivnoj šljunčanoj plaži Zlatni Rat na Bolu i jedna je od najpoznatijih destinacija na Jadranu za surfanje i kitesurfanje. Uz Zlatni rad oduševiti će vas i Vidova gora, pustinja Blaca, duboke uvale, maslinici, vinogradi, borove šume i kristalno čisto more. Poznat je i brački kamen koji se vadi samo iz bračkih kamenoloma od kojeg su sagrađene tipične bračke kuće i najluksuznije kuće u svijetu među kojima je i Bijela Kuća u Washingtonu.

Otok Hvar, najsunčaniji otok u Hrvatskoj koji je omiljeno odredište poznatih iz cijelog svijeta zbog njegove autentičnosti, očuvane prirode, mirnih uvala, čistog mora i dobre gastronomske ponude i zabave. Hvar se smatra jednim od deset najljepših otoka na svijetu. Kroz povijest su izgrađene brojne crkve, palače i Ville rustice, a sačuvana je i vinogradarska tradicija, uzgoj maslina i lavandinih polja. Otok Hvar se ponosi jedinstvenom skupinom od 20 malih otoka i hridina koja se nazivaju Pakleni otoci.

Vis
 je jedan od najudaljenijih otoka, specifičan je po svojim simpatičnim malim mjestima Komiži i Visu sa starim kamenim jezgrama, malim plažama  i borovim zelenilom. U komiškom ribarskom muzeju se mogu pogledati tradicionalni drveni brodovi s kojima su preci išli u ribolov na daleke destinacije. Pet nautičkih milja dalje od otoka Visa nalazi se otok Biševo i Modra špilja, prirodni fenomen koji pruža poseban doživljaj «svjetlećeg mora».

Šolta  je otok idealan za miran i obiteljski odmor. Glavno mjesto na Otoku su Grohote a tu su još mjesta Nečujam, Stomorska, Maslinica, Rogač, Gornje Selo, Srednje Selo i Donje Selo. Brojne uvale prekrasne za kupanje, stoljetni maslinici i vinogradi samo su dio onoga što otok Šoltu čini primamljivom za turiste.

Otoci Brač, Šolta, Hvar i Vis, uz more, prirodne ljepote, dobru i autohtoni život na otoku učinit će vaš odmor u Hrvatskoj jedinstvenim i nezaboravnim.

NACIONALNI PARK KRKA (90 km od Ville Kamelija) - Krška ljepotica Krka u svojim je jezerima mirna i tiha, a na brojnim kaskadama zaglušno bučna i razigrana. Njezina ljepota i raznolikost podsjećaju na veličanstvenu orkestralnu simfoniju pod Stvoriteljevom dirigentskom palicom.
Krka tisućama godina svojeglavo dubi svoj put kroz kamen i stvara svoje znamenite slapove. Specifične sedrene kaskade njezinih slapova vrlo su rijetke u svijetu. Godine 1985. iznimna je ljepota prepoznata i zaštićena pa je 46 kilometara toka rijeke Krke na 111 km2 proglašeno nacionalnim parkom.

NACIONALNI PARK PLITIVČKA JEZERA (280 km od Ville Kamelija) - Nacionalni park Plitvička jezera, ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe. To je šumovit planinski kraj kroz koji se, jedno ispod drugog, niže šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca kristalne modrozelene boje. Vodom ih pune mnoge rječice i potoci, međusobno spojene pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Tijekom tisućljeća voda ovih jezera je kršila, nagrizala i otapala stijene i korita kojima je tekla.

Taloženjem kalcijeva karbonata iz protočne vode i posredovanjem posebnih vrsta algi i mahovina, nastala je i danas nastaje na mjestima prirodnih prepreka šupljikava vrsta kamena - sedra ili travertin. Stalnim taloženjem ovog materijala rastu pregrade sa slapovima, zastorima, kanalima i kaskadama.

Taj talog oblaže bjelkastim slojem i skamenjuje palo drveće, kamenje na dnu jezera, obale, te daje vodi posebnu iskričavu ljepotu. Svojom mehaničkom snagom voda istodobno razara pojedine sedrene barijere. Stoga je čitav proces osedravanja i ojezeravanja vrlo dinamičan. U biti ovdje je riječ o biodinamičkom procesu koji je i prvorazredna atrakcija i izniman i zanimljiv znanstveni fenomen.

Proces prirodne izgradnje traje i danas u uvjetima neporemećenih ekoloških odnosa. Uz jezera ima nekoliko špilja, a nađeni su i ostaci pretpovijesnih boravišta. Nacionalni park prostire se na području od 29482 hektara, od čega na šume otpada 22308, vode 217, a na travnjake sa seoskim prostorima 6957 hektara. Visoka šuma mjestimično poprima prašumske oblike, a tom prirodnom bogatstvu odgovara i šarolikost biljnog i životinjskog svijeta. Uz mnogobrojne vrste ptica i sitne divljači, u Parku ima srna, medvjeda, vukova, divljih svinja, divljih mačaka, a u vodama pastrva. Lov, ribolov i kupanje u jezerima nisu dozvoljeni.

Dva su ulaza u Nacionalni park (Gornja i Donja jezera) .. Na panoramskoj karti ulazi su označeni brojkama 1 i 2. Velike informativne ploče na ulazima pružaju posjetiteljima sve+ osnovne podatke o načinju kretanja u Nacionalnom parku što se tiče staza, vidikovaca, parkirališta, ugostiteljskih objekata i hotela, pošte, autobusnih postaja, ambulante i dr. Staze su također ucrtane na ulaznicama koje posjetitelji kupuju pri ulazu. Sve dodatne informacije (smještaj, hrana, povezanost s obalom i drugim dijelovima Hrvatske, prometne informacije, itd) moguće je dobiti od djelatnika Parka u informacijskim centrima.

DUBROVNIK (200 km od Ville Kamelija) - jedna od najatraktivnijih i najpoznatijih turističkih destinacija na Sredozemlju. Grad bogat svjetski poznate kulturne baštine i ljepote. Još prije 30 godina je upisan u UNESCO-v popis svjetske baštine. Njegove mnogobrojne crkve i drugi sakralni objekti, gradske zidine, tvrđave, muzeji svojom iznimnom povijesnom vrijednosti očaravaju svakog posjetitelja.  Dubrovnik je grad izuzetno bogate turističke ponude. Brojne šljunčane, kamene i betonske plaže pružaju zabavu i komfor tijekom dana i noći. U raznolikim plažama svatko može pronaći kutak za sebe i po svome ukusu. Možete uživati u romantičnim skrivenim uvalama ili pak u luksuzno opremljenim plažama. Jedna od poznatijih plaža je Šunj na otoku Lopudu zatim Banjeuvala Lapad i Copacabana. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati u plivanju, jahanju, vaterpolu, ribolovu, jedrenju, tenisu, ronjenju i mnogim drugim aktivnostima. Ne propustite posjetiti elafitske otoke, Nacionalni park Mljet i Lokrum (otok zaljubljenih). Prošećite gradom u večernjim satima i otkrijte ulične pjevače, dalmatinske klape, trubadure i pjevače serenada, posjetite brojne diskoteke i noćne klubove. Prepustite se bogatoj kulturnoj ponudi ovoga grada i uživajte u koncertima, kazališnim predstavama, raznim festivalima i tradicionalnim Dubrovačkim ljetnim igrama.

MEĐUGORJE - SVETIŠTE (120 km od Ville Kamelija) - Ako tražite duhovno ohrabrenje, predlažemo Vam nezaboravno iskustvo u Međugorju, svjetski poznatom svetištu, smještenom 120 km od Krila Jesenice u Federaciji Bosne i Hercegovine sasvim blizu hrvatske granice.  Međugorje je jedinstveni događaj u suvremenom svijetu. Ono je u posljednjih 20 godina privuklo oko 20 milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta.  Tu oni ponovno pronalaze mir, svoju ljudskost i svoju povezanost s Bogom. Postaju svjedoci istine, ljubavi i mira.

MOSTAR - BiH (150 km od Ville Kamelija) - Ovaj grad se razvio iz malog antička naselja, a most i njegove kule kao i najstarije dijelove današnjeg Mostara izgradili su Turci za vrijeme Osmanliskog carstva. Utvrđeno naselje povezano mostom preko rijeke Neretve prvi put je opisano i dokumentirano u 15. stoljeću. Mostar je dobio ime po svom mostu (riječ "most" = most) i dvije utvrde-kule na svojim stranama poznate kao "Čuvari mosta" (Mostari) Helebija i Tara. Stari Most je istinsko čudo arhihekture svoga vremena, danas dominira iznad rijeke Neretve na visini od dvadesetčetiri metra, širok je četiri metra a dugačak trideset metara. Luk mosta je izrađen od lokalnog kamena poznatog kao "Tenelija".